S-formad bro med Hammerglass Opal i Tammerfors, Finland

hammerglass ängelholm station

Vi gillar att bidra till att arkitektdrömmar går i uppfyllelse och den mjukt formade bron i Tammerfors är inget undantag. Det är Ramboll Finland som designat gång- och cykelbron i stadsdelen Hervantas efter önskningar från Tammerfors stad om att bron skulle få en svängd och sluttande form och ett räcke av opalfärgat glas.

– Detta krävde ett material som är böjbart men ändå starkt att stå emot slitage och tidens tand. Det måste också klara av påfrestningarna från brons egna rörelser och eventuell vandalism ska vara enkel att åtgärda, säger Anton Salmi, Hammerglass Finland.

För att klara utmaningen valdes Hammerglass 12 mm opalskivor till KHAP Oy:s stolpkonstruktion och den ursprungliga planen att använda laminerat glas lämnades därhän.

– Laminerat glas har inte samma fördelar eller styrka som Hammerglass och till just det här projektet kvalade Hammerglass in som det bäst lämpade glasningsmaterialet till räcket.

S-formen hjälper bron att smälta in i miljön

– Installationsarbetet var utmanande just på grund av krökningen, men lyckligtvis gjorde Hammerglass jobbet lite enklare. Laminerat glas skulle ha varit en onödig extra börda i detta projekt, säger Jyrki Pikkarainen, VD för KHAP Oy.

Om Hammerglass Opal

Det är bara färgen som skiljer Hammerglass Opal från de helt klara Hammerglass skivorna, materialet är med andra ord lika motståndskraftigt mot kemikalier, UV-strålning och vandalism och har en livslängd på omkring 40 år. Den opala färgen är interaktiv och ändrar nyans med ljuset, grundfärgen är mjölkig men när himlen är blå speglas det i skärmen som sedan plockar upp en orange och violett ton vid solnedgången. Den ger helt enkelt det där lilla extra, som bidrar till samhällstrivseln!

Installation
Sommaren 2023

System
Hammerglass 12 mm Opal

Beställare
Tammerfors stad

Formgivare
Ramboll Finland Oy

Entreprenör
Kreate Oy

KHAP Oy

Fler referenser