Rätt skydd på rätt plats – varken mer eller mindre.

Publicerat 2023-01-27

hammerglass högriskverksamhet

Hammerglass har spetskompetens kring att säkra upp fastigheter med högriskverksamheter, som till exempel polisstationer och SiS-boenden. Markku Hedekvarn ger en inblick ”bakom kulisserna” hur vi jobbar med just den här typen av komplexa uppdrag.

– Eftersom vi har en så bred erfarenhet kan vi hjälpa till med säkerhetsanalysen redan från start – alternativt ge input på den som är utförd – och uppmärksamma kunden på hela hotbilden. Först när man ser den tydligt kan man välja rätt skyddsprodukt och få det önskade resultatet om något i hotbilden skulle bli verklighet. Har du ett skydd vars uppgift är att minimera risken för inbrott så ska inbrottstjuven gå tomhänt hem alla dagar i veckan, behöver du ett skydd som står emot den grova kriminaliteten – beskjutning och explosion – då ska människorna i fastigheten kunna komma hem helskinnade trots att fastigheten utsatts för detta.

– Okunskap, fel tankesätt eller en pressad ekonomi ska inte styra riskanalysen. Vi erbjuder olika säkerhetsklasser som är anpassningsbara till verksamheten och kravbilden, det gör så att man får rätt skydd på rätt plats, varken mer eller mindre.

 

Polisstationer utrustas ju med skattepengar och dom ska man inte slösa med i onödan, är Hammerglass ett onödigt dyrt val jämfört med andra lösningar på marknaden?

 

– Jag brukar fråga: ”Vad är ett liv värt?”. Hammerglass är en högkvalitativ, certifierad och testad skyddsprodukt som lever upp till skyddskraven. Med tanke på att materialet har en livslängd på 40 år så finns det dessutom en hållbarhetsfaktor som är viktig att lyfta fram, våra produkter bidrar inte till dyr glaskross eller onödig nyproduktion. Utifrån de aspekterna är priset mer än skäligt. Vi jobbar aktivt med att vara transparenta så att våra kunder kan göra så medvetna val som möjligt, vi har till exempel en nyligen godkänd miljövarudeklaration (EPD) på materialet Hammerglass som underlättar de nya reglerna vid nybyggnation.

 

Vilka missuppfattningar möter du om Hammerglass?

– Det händer att man blandar ihop vanlig polykarbonat med Hammerglass. Det ska man inte göra. Vanlig PC gulnar med tiden och blir lätt flammig vid rengöring. Hammerglass är hårdlaminerat med en glatt kiseloxid som gör att rutorna är reptåliga, håller sig optiskt klara och står emot kemiska medel. Våra rutor är cirka 300 gånger så starka som vanligt glas, men de har bara halva glasvikten. Det gör riktigt stor skillnad vid stora glaspartier, som vid entréer och liknande.

 

Om riskanalysen för till exempel en polisstation kräver skydd mot vandalism och inbrott, vilka produktlösningar rekommenderar du då?

– Handlar det om en befintlig byggnad så brukar jag rekommendera vårt ADD-On system, det kräver inget fönsterbyte utan monteras antingen på in- eller utsida av fönster- och dörrar eller både och utifrån behov. Vi har stilrena profiler i både stål- och aluminium som smälter in i fasaden. Till en nybyggnation så bygger vi isolerglasrutor till både fönster och dörrar med eller utan karm.

hammerglass högriskverksamheter markku hedekvarn

"Det behövs tydligare rekommendationer kring skyddsklasser."

 Det finns en ökad samhällsrisk för explosioner, vad möter du för tankar kring detta?

– Intresset för både explosion- och beskjutningsskydd har ökat. Det som förr kändes avlägset är nu en realitet. Här vill vi gärna ge information kring skyddsklasser och vad de faktiskt ger för skydd. Diskutera kravställningar och jämföra skillnader mellan skyddsklasserna. Men det gäller alla scenarion, inte enbart explosionsrisk. Vad skiljer till exempel P6B och P8B vid inbrottsförsök? Räcker beskjutningsskydd BR1-NS eller krävs kanske BR6-NS? Och varför finns det flera explosionsnivåer, hur ska kunden kunna välja mellan ett skydd som klarar en laddning på 3 kg kontra 12 med hänsyn till avstånd osv? Vi tycker att rådande rekommendationer borde förtydligas och uppdateras, för kundernas skull. Fler korrekt utförda riskanalyser ger fler medvetna val och – i slutändan – ett tryggare samhälle.

Hur kan Hammerglass stå emot en tryckvåg från en explosion, både trycket in och sedan utsuget?

– Hammerglass är ett flexibelt material, det har förmågan att svikta utan att gå sönder. För att rutan ska stå emot tryckvågen måste infästningarna vara rätt gjorda så att inte allting slits sönder. Står rutan och karmen emot så ska det mycket till för att hela väggen ska följa med.

Varför är ett besök i vårt Experience Center intressant för den som jobbar som säkerhetsansvarig i en verksamhet där det krävs ett högt personskydd?

– Det handlar ju om det där med att få känna och klämma på saker, att bilda sig en egen uppfattning oavsett vad någon annan säger eller vad det står i ett dokument. I vårt testcenter får man slå och banka på fönster, testa och jämföra material när det kommer till sanering och helt enkelt lära sig mer om skyddsklasser och olika sorters alternativ och lösningar. De grupper som besökt oss har tyckt att det gett värdefull kunskap till att utföra säkerhetsanalysen ännu bättre och besöket har även slagit hål på de där myterna som fortfarande hänger kvar.

Kostar det något att besöka Hammerglass Experience Center?

– Inte en krona, förutom resan till Förslöv, Båstad. Det här är en workshop som ska ses som trygghetsskapande fortbildning och det är precis det vi vill använda vår kunskap till.

Fler nyheter