hammerglass ida strom askerod 1300x400-8

"Jag kan tänka mig att stanna kvar"

”Tänk att vara 16 år och få den här typen av arbetslivserfarenhet”

Ida Ström Askeröd är 16 år och går Industritekniska programmet på Akademi Båstad gymnasium. Två dagar i veckan jobbar hon som lärling i produktionen på Hammerglass i Förslöv.

Vi är så glada över att du valt att lägga din praktik hos oss, Ida. Hur går det för dig?
– Det går jättebra. Jag går ju en yrkeslinje på gymnasiet eftersom jag vill ha en blandning av praktik och teori. Det passar mig som person och min pappa jobbar inom industrin, så jag har pratat mycket med honom och känt att det är rätt för mig. Och lärlingsupplägget känns väldigt häftigt, att vara 16 år och få den här sortens erfarenhet.

Vad gör du hos oss?
– Jag kommer att få lära mig hela produktionen. I början var jag i packningen men nu har jag precis lärt mig hur fräsen fungerar. Jag har en bra mentor som jag kan fråga om allt. Ska jag vara helt ärlig så kändes det ganska tufft de första veckorna, man kan ju ingenting och blir blyg för man känner ingen… och det bär emot att ställa tusen frågor. Men så tror jag nog de flesta känner på ett nytt jobb. Nu har jag varit här ett halvår och allt känns mycket lättare.

Hur tycker du själv att du har utvecklats hittills?
– Jag känner mig säkrare och vet vad jag ska göra. Jag trivs med att jobba här två dagar i veckan och plugga teori på skolan resten av veckan. Mina föräldrar säger också att de ser förändringen i mig, hur mycket det här betyder. Nästa år kommer jag jobba tre dagar på Hammerglass enligt skolplaneringen och det kommer bli jättebra, tror jag.

Att vara ung tjej inom industrin, vad har du för tankar om det?
– Jag hade nog en viss oro för att jargongen skulle vara hård och att jag skulle känna mig obekväm i det, eller till och med utsatt. Men så har det inte alls varit, det är hjärtligt och kamratligt och det gillar jag. Jag är en del av gänget, det är inte svårare än så. Det SKA inte vara svårare än så. Men visst har jag valt ett mansdominerat yrke, det räcker med att se på min klass - jag är ensam tjej där. Här på Hammerglass är vi däremot några stycken, det är kul.

Vilka framtidsdrömmar har du?
– Jag kanske pluggar vidare så småningom, det vet jag inte nu. Men jag kan också tänka mig att stanna kvar här på Hammerglass och jobba efter studenten. Vid det laget har jag verkligen något att erbjuda företaget, eftersom jag är van och kunnig kring det mesta i produktionen.

Fler nyheter