Dagens lärlingar – morgondagens kollegor!

Gymnasielärlingar på Hammerglass

Publicerat 2024-01-29

Att välja en praktisk gymnasielinje brukar gå hand i hand med att vara skoltrött och inte så glad för teoretiska ämnen. Det stämmer in på 18-åriga Ida Askeröd och 16-åriga Hedda Lindqvist. Båda tjejerna är överens om att teoretiskt plugg inte är deras ”grej” och att de vill jobba med sina händer i ett sammanhang där de får lära sig av andra och utvecklas på plats, kanske till och med få en möjlighet till anställning efter studenten.

 Hur är det att vara hos oss? Har vi tagit hand om er på ett vettigt sätt? 

 

– Jag känner mig fortfarande ganska osäker. Men jag vågar fråga om allt och alla här är så snälla och lättsamma. Min handledare Sandra bryr sig verkligen om mig och hon är lugn och trygg och vill att jag ska lära mig. Det betyder jättemycket, säger Hedda.

  

Ida flikar in: 

 

– Jag trivs så bra så det känns nästan tråkigt att min tid på Hammerglass snart är slut. Dels hoppas jag på en anställning här, dels är jag ung och det kan vara bra att prova något nytt och utvecklas ännu mer. Lärlingsplatsen är ju det första man testar, så det finns inget att jämföra med. Men jag kan inte tänka mig en mer välkomnande arbetsplats än Hammerglass och jag gillar verkligen att prata med alla, jag kan skoja med Hedda och vara ”liten” men i nästa stund diskutera en arbetsuppgift med produktionsledaren Mats eller sitta och lyssna på ett månadsmöte med VD:n. Det ställer krav som en vanlig gymnasielinje inte gör.

 

Vilka råd har ni till arbetsplatser som tar emot lärlingar? 

 

– Glöm inte att vi är här för att utbilda oss. Det är lätt att förväxla en lärling med en vanlig anställd, men vi är elever, till och med barn i början! Det är också viktigt att det finns en stämning som gör att en lärling vågar säga ifrån om det ställs för höga krav, ansvar måste komma i lugn takt, säger Ida.

 

– Man måste ge information om hur saker och ting fungerar och vad som förväntas av en lärling. Då lär vi oss fortare och kan bidra på riktigt, tillägger Hedda.

 

Vad gör ni just nu?

 

– Jag är på fräsen med min handledare, vi fräser Hammerglass-skivor efter ritningar. Det mesta är datastyrt, säger Hedda.

 

– Och jag monterar Add-Ons. Jag kan faktiskt läsa en ritning som kommer in från våra designers nu, jag förstår den! Det gjorde jag verkligen inte i början… men nu har jag 100 timmar CAD bakom mig, ler Ida.

 

Ni verkar ha blivit nära vänner?

 

– Vi har jättekul ihop och jag lär mig mycket av Ida. Vi samarbetar bra ihop och har väldigt roligt på vägen. Jag kommer sakna henne när hon inte är tillbaka efter sommarlovet, men då kommer det förhoppningsvis en ny lärling hit. Jag ser verkligen fram emot att vara här resten av min gymnasietid.

 

Gymnasielärling Hammerglass

 

”Eleven måste känna sig omhändertagen”

Sandra Chapman är handledare för Hedda:

– Jag tror det viktigaste, inte bara för handledare utan för alla på arbetsplatsen, är att man får eleven att känna sig välkommen och omhändertagen och att det finns någon att förlita sig på. Eleven ska kunna vara sig själv.

Vad är fördelen för företaget att välkomna lärlingar?

– Det är ju att man kan få in en framtida arbetskamrat som redan vet vad allt handlar om när de börjar jobba efter studenten.

Gymnasielärling Hammerglass

– Jag märker en stor skillnad på mig själv nu mot hur jag var när jag först kom hit. Dels har jag ju blivit äldre, men mina föräldrar och andra jag känner säger att jag är mer självsäker och vuxen. Jag tror det har att göra med att man som lärling får umgås med människor i alla åldrar, inte bara prata med jämnåriga klasskamrater. Det sätter avtryck, säger Ida.

Gymnasielärling Hammerglass

– Och jag som är så ny här – jag har bara varit här en termin – är så glad att Ida fanns här och tog emot mig, vi klickade direkt. Ida är som en extra mentor för mig, även om jag förstås har en handledare från Hammerglass också, säger Hedda.

Fler nyheter