hammerglass socialkontor SiS 1300x400-8

"Jag tog boxningslektioner för att kunna försvara mig på jobbet"

Okrossbara fönster, dörrar och speglar gör skillnad i särskilt utsatta miljöer. Läs en öppenhjärtig berättelse om hur det kan vara att jobba på ett SiS-boende, där våld och hot tillhör vardagen...

Gunilla har jobbat både på Statens institutionsstyrelse (SiS) och i socialtjänsten i många år och det var de sju åren på SiS som det var särskilt tufft. Hon tröttnade till slut på den stress och otrygghet som jobbet förde med sig.

– Våld och hot var vardagsmat, något man ständigt utsattes för. Statens institutionsstyrelse har hand om Sveriges svåraste ungdomar, där socialtjänsten som en sista utväg tagit beslut om tvångsvård bakom låsta dörrar för att skydda ungdomen från att skada sig själv eller andra. De intagna är alltså där mot sin vilja och inte särskilt mottagliga för behandling. Självklart leder det till konflikter.

SiS har en egen rutin, berättar hon, mest lågaffektivt verbalt bemötande men även greppteknik. Syftet är att alla skarpa situationer skall lösas så smidigt som möjligt för att undvika såväl psykiska som fysiska skador på ungdomar och personal - men trots rutinen sker ändå incidenter.

Gunilla började träna boxning med baktanken att det skulle kunna hjälpa henne i ett akut läge ifall hon skulle bli tvungen att försvara sig själv. När hon berättade det för sina vänner och bekanta blev reaktionen inte riktigt den hon väntat sig.
– Jag gillar tuff träning och tänkte att det var ett bra beslut, men mina vänner sa rakt ut att "ingen ska väl behöva gå på boxning för att känna sig trygg på sitt arbete” och det fick mig att fundera. De hade ju rätt.

Som tur var råkade Gunilla aldrig illa ut, men under sju år blev det "hur många incidenter som helst”.
– Våldet blev värre och värre, allt blev normaliserat på något vis. En parallell värld där man så fort man klev in genom dörren började spänna sig och vara på sin vakt.

Hon berättar om en ung suicidal flicka som fördes i ambulans till BUP, så våldsam och utåtagerande att polisen blev tvungen att eskortera teamet – ambulanspersonalen och personalen från behandlingshemmet, däribland Gunilla.
– Och jag glömmer aldrig den natten då avdelningen hade fått information om att det kunde bli ett fritagningsförsök på en flicka som hade kontakter med ett motorcykelgäng. Vi hade alltid en vaken personal och en som sov för att ungdomarna skulle ha tillgång till personal ifall de behövde det nattetid. Jag hade det vakna passet och vågade inte röra mig på de ytorna jag hade tillgång till, jag spenderade hela natten inne på kontoret. Jag var livrädd… totalt livrädd. De kom aldrig, men jag kunde ju inte veta.

Hur är personalomsättningen i branschen?
– Den är hög, mycket på grund av otryggheten. Det är ett väldigt speciellt jobb som man antingen älskar eller som man lämnar ganska snabbt. Hög personalomsättning bidrar förstås till större otrygghet, eftersom det då är svårt att bli ett starkt och tajt team där alla kan lita på varandra.

Vad gör säkerhetsglas för skillnad i den här typen av miljö?
– Okrossbart glas är förstås enormt viktigt i miljöer där det finns individer med självskadebeteende.

 

Hammerglass skyddar dom som skyddar andra

Tack Gunilla, för att du delar med dig! Vi arbetar hårt för att våra lösningar ska kunna minska på just den här sortens otrygghet, för vi vet att många känner som du…
För dig som arbetar i branschen och vill göra allt du kan för att stärka skyddet för socialtjänstarbetare och personal på behandlingshem – läs om våra nästintill okrossbara säkerhetslösningar. Dom håller personer ute som ska vara ute. Och tvärtom.

Läs mer om Security Windows
Läs mer om Add-On-profiler
Läs mer Hammerglass speglar

Fler nyheter