hammerglass rosengard station 1300x400-8

Hammerglass unika ytbehandling gör klotter till ett mindre problem

Hammerglass tillverkar både bullerskärmar och rutor till busskurer och våra produkter utsätts förstås för klotter precis som många andra. Men vi bidrar till mindre vantrivsel och mindre pengar i sjön, eftersom vår specialbehandlade yta gör rengöringen snabb och enkel. Det är värt mycket pengar i slutändan för den som står med sammanräkningen av årets  saneringskostnader.

Klotterkurvan mot kollektivtrafiken – vem bryr sig om den? Ja, det ska väl vara alla de som pendlar till sina jobb varje dag. I ur och skur, mörker och ljus. Med näsdukar och vantar i fickorna, en ständigt plingande mobiltelefon i näven och en längtan efter att få komma hem igen. Försenat tåg, försenad buss. Blickarna fastnar på de ord och bilder som sprejats i bjärta skrikande färger på bullerplanket och på busskurens rutor, som om där fanns svaret på något viktigt. Men det gör det ju aldrig. Den som smyger i skydd av natten och förstör allmän egendom har inget viktigt att säga förutom att man struntar i allmänna regler. Och sånt ger inga pluspoäng, varken hos pendlarna eller hos de företag som ska sanera kladdet.

Mer klotter under pandemin

Under 2020 ökade antalet anmälda skadegörelsebrott i form av klotter mot kollektivtrafiken med 28 procent. Vandalerna tycks alltså ha fått ny energi under pandemin. Synd att den inte slog till mot något som spred verklig glädje, som att de till exempel hade vågat synas i fullt dagsljus med papper och pennor och bjudit in folk att stanna upp lite. ”Ta nästa buss, ta nästa tåg. Sitt här med mig en stund. Måla en sol. Måla vad som helst."

Vem vet vad som kunde ha fötts ur ett sådant initiativ?

Därför står Hammerglass emot

Hammerglass är den nya generationens okrossbara glas i nanobehandlad polykarbonat. Oerhört slitstark och nötningstålig. Rutorna är belagda med en tunn hinna av kiseloxid som skyddar mot repor och slitage och tack vare nanoteknologin blir de motståndskraftiga mot de flesta kemikalier – vilket möjliggör enkel graffitisanering – och bidrar även till att nedsmutsning från avgaser, olja och asfalt inte fäster lika lätt som på vanligt glas.

Vi önskar att vi kunde plocka bort impulsen att klottra, men det kan vi inte. Men däremot kan vi göra det lättare att snygga till våra samhällsmiljöer och det spelar roll i det större perspektivet. Mycket klotter leder till mer klotter – rena och städade ytor minskar risken för vandalisering.

Fler nyheter