hammerglass palissandro marmi 1300x400-8

Hammerglass-rutan ser nästan ny ut efter sju månader. Tidigare har jag haft minst en krossad framruta per månad...

Publicerad 2021-01-19

MARMOR. Vacker att se på, farlig att bryta.

Vi har besökt det berömda marmorbrottet i Crevoladossola, världens enda fyndighet av Palissandro-marmor. Efter flera dagars ihållande regn blev det en magisk upplevelse med skarp sol och blå himmel mot de vita, magnifika stenformationerna. Här gör Hammerglass daglig nytta i ett hårt och riskfyllt arbete.

Pallisandro Marmi i nordvästra Italien ligger bara två mil från gränsen till Schweiz och traktens koppling till marmorbrytning syns redan på avstånd - längs huvudleden genom Crevoladossola står rad efter rad med enorma marmorblock som lyser som gigantiska sockerbitar i den varma solen. Stendammet yr i luften och det är en mäktig syn som höjer sig mot norr. Brytningens tillvägagångssätt har format hela brottet till en slående installation. Som en arkitektritad amfiteater för jättar.

Vid foten av brottet möter vi förmannen Walter och maskinföraren Alfredo. Överallt samsas kranar, hjullastare och minilastare med fotfolk med varselvästar. Det gäller att hålla sig till rätt gångstråk och säkerhetsinstruktionerna är tydliga för både arbetare och besökare.

Alfredo kör en CAT 336F som har varit försedd med Hammerglass sedan sommaren 2021. Både grus, damm, stenfragment och risk för ras tillhör de dagliga riskerna och rutan har fått agera sköld mer än en gång under arbetspassen.

"Jag har varit van vid att arbeta bakom metallgaller"


– Jag är verkligen glad över den här framrutan, säger Alfredo. Jag har arbetat här i 15 år och min dag innebär ungefär 5-7 timmars hamrande av stora delar av marmor som ska splittras i mindre bitar, och jag har varit van vid att arbeta bakom metallgaller. Trots det har jag haft ett genomsnitt på 1 till 2 krossade framrutor per månad. Nu kan jag arbeta utan gallret, och rutan från Hammerglass ser nästan ny ut.

Roberto Agostoni, säljansvarig för Hammerglass i Italien, håller en visning vid bakluckan av bilen och tar fram demo-rutan som är en mini-version av Hammerglass högsäkerhetsprodukt – den RABS-klassade och FOPS-testade ramen med dubbla rutor av Hammerglass. Det leder till en livlig diskussion. Säkerhet är en viktig fråga och en uppgradering till RABS-nivå är aktuell.

"En sund riskbild runt arbetsmiljön är central för att hitta rätt skydd"


– En förståelse för produktegenskaperna och en sund riskbild runt arbetsmiljön är central för att hitta rätt skydd. Sen finns det alltid de som förlitar sig på tur, eller som prioriterar kortsiktiga och billiga alternativ. Där får vi hoppas att turen håller i sig, men för oss på Hammerglass litar vi mer på våra tester och att man utgår ifrån att man någon gång faktiskt har otur. Och när oturen väl är framme, då ska man ändå sitta säkert, säger Anders Rick, marknadschef på Hammerglass.

Walter kommenterar:
– Här i brottet är varje produktionssteg mycket känsligt när det gäller risker, och företaget investeringar hela tiden i säkerhetslösningar för att kunna garantera arbetarnas trygghet både under brytning och vid hantering och transport av marmorn. Valet av Hammerglass för några av våra grävmaskiner är en del i det säkerhetsarbetet.

Fler nyheter