Vinnare av Standardiseringspriset 2023!

Publicerat 2023-10-18

Exempelbild

Priset mottogs Malin Påhlsson (Senior Design & Compliance Engineer) och Bengt Nilsson (Senior Advisor).

Vi är mycket stolta över att vårt arbete med att ta fram en internationell standard för säkerhetsglas i entreprenadmaskiner uppmärksammats av SiS Standarder – och gett första pris!

 

World Standards Day inträffar den 14 oktober varje år för att uppmärksamma det globala arbete som görs för att befästa internationella standarder. I samband med detta har Svenska institutet för standarder (SiS) initierat Standardiseringspriset för att sätta spotlighten på hur viktiga standarder är för en sund utveckling och ett hållbart samhälle.

I tuff konkurrens med Sveriges Konsumenter och Noaq Flood Protection AB tog vi hem vinsten!

 

– Att vinna det här priset är enormt hedrande och ger inspiration till vårt fortsatta arbete med standarder. Att välja säkra lösningar utifrån en riskanalys är bland det viktigaste en arbetsgivare kan göra, säger Bengt Nilsson, Senior Advisor på Hammerglass AB.

 

Standardiseringsprisets jury består av Jan Larsson, vd Business Sweden, Mattias Lindahl, professor Linköpings Universitet, Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance, Pia Sandvik, vd Teknikföretagen och Annika Andreasen, vd Svenska institutet för standarder. I sin bedömning värderar de nya kreativa sätt att stärka svensk konkurrenskraft och bidrag till samhällsnytta genom standardisering.

Motiveringen till att Hammerglass vann:

"I en tid när arbetsplatsolyckorna de facto ökar, kan Hammerglass produkt skydda några av de yrkesgrupper som löper allra störst risk att skadas i sin arbetsmiljö. Genom sitt engagemang i standardiseringen driver de frågan om en internationell standard för säkerhetsglas i entreprenadmaskiner. När förslaget är publicerat, kan tillverkarna CE-märka sina maskiner med certifierade rutor och därigenom erbjuda säkrare helhetslösningar som räddar liv. Samtidigt öppnas dörren till en enorm och växande marknad."

– I vårt påverkansarbete har vi skrivit underlag till en ny standard som ska ses över och analyseras av en arbetsgrupp: ISO TC127 / SC2 / WG34. Den nya ISO-standarden är tänkt att publiceras hösten 2025 och den kommer att kunna användas av en bransch som redan i dag arbetar hårt för att säkra sina anställdas arbetsvillkor, men som är utan verktyg att säkra det mest uppenbara - rutorna som förarna sitter bakom. Det blir en milstolpe som får stor betydelse och som kommer att gagna många.

Prissumman på 25 000 kronor skänks till Alzheimerfonden.

Fler nyheter