hammerglass hobbe 1300x400-8

"Jag vill göra skillnad där jag kan"

Hur skyddas våra samhällskritiska fastigheter?

Fastigheter inom Försvaret, Polisen, Länsstyrelsen och inom vår kritiska infrastruktur och liknande hamnar alla under samma paraply; de har en ökad hotbild enbart på grund av verksamheten som bedrivs där. Att deras risk- och säkerhetsanalyser baseras på den nya tidens kriminalitet och ökade hotbild är därför viktigare än någonsin.

Hammerglass har säkrat upp hundratals samhällskritiska och skyddsvärda fastigheter i Sverige och vi arbetar alltid efter samma höga mål. Att bidra till att göra samhället lite tryggare. Precis som de människor som arbetar inom dessa verksamheter också vill.

Vi testade att ställa några frågor om värnplikten till en ung kille som just tagit sig igenom sin mönstring och vi blev positivt förvånade över tankarna kring säkerhet och viljan att göra skillnad för andra. Tack Hobbe, för att du delade med dig till oss!

"För mig är det självklart att göra lumpen"
18-årige Hobbe Andersson går sista året på gymnasiet och just nu är det mest handboll som styr fritiden. Men strax efter studenten rycker han in i lumpen, något han velat göra ända sedan han var liten.
– Min stora dröm var att bli utvald till jägarförbandet, men min astma satte tyvärr stopp för det. Jag blir skyttesoldat istället, och det känns också väldigt bra, konstaterar han.

Varför vill du göra lumpen?
– Jag har alltid tyckt om att utmana mig själv och vet att jag behöver ganska strikta rutiner för att få något gjort. Sen har jag också alltid gillat farsans lumparhistorier och jag vill skapa mina egna. Jag vill försöka vara en person som gör skillnad, som orkar anstränga sig och bryr sig om andra. Kan jag hjälpa någon så gör jag det.

Vad tror du om framtiden, då? Världen?
– Ja... vad ska man tro? Mycket känns upp och ner, som miljöhotet och ekonomin, corona, alla terrorattacker och gängkriminaliteten, länder som är som svarta fläckar på kartan där vi vet att folket lider. Jag kan tänka på sånt ibland, hur våra förutsättningar handlar om var vi råkar födas. Hade min familj levt i Afghanistan så skulle min lillasyster inte haft någon framtid alls att drömma om. Det är inte rätt.

Om det blir skarpt läge, hur tror du det skulle kännas?
– Krig är ju helt overkligt för oss i Sverige. Vad vet jag, mer än sånt jag sett på nyheterna och på film? Ingenting. Jag kan inte veta hur det skulle kännas. Jag kan bara hoppas att jag i ett sånt läge skulle använda mig av allt det som utbildningen inom lumpen lär mig och att jag gör min del. Att jag steppar upp. Det finns mycket att kämpa för, men jag hoppas förstås att jag kan få chansen att göra det i en mängd olika sammanhang - och inte i strid.

Läs mer om Hammerglass Security Windows
Läs mer om Hammerglass Add-On

Fler nyheter