Vanliga frågor om Skydds- och Säkerhetsglas

Det finns ett flertal olika typer av glas som marknadsförs som "skyddsglas" eller "säkerhetsglas". Alla har de sina för- och nackdelar. Här besvarar vi de vanligaste frågorna om glas, säkerhetsglas, skyddsglas och våra produkter. Kontakta oss gärna om du inte hittar svar på just din fråga. Arbetar du med säkerhet och fastigheter i någon form är du varmt välkommen att delta i ett av våra kostnadsfria seminarier, där vi går igenom och demonstrerar styrkor och svagheter hos olika typer glas.

HAMMERGLASS - PLEXIGLAS - PC - AKRYL

Vad är Hammerglass®?

Hammerglass® är en slitstark och optiskt klar polykarbonatskiva, 300 ggr starkare än glas - och i det närmaste okrossbar. Hammerglass-rutorna är belagda med en hård yta av kiseloxid som skyddar mot repor och slitage. Ytbehandlingen ger även ett UV-skydd på 99,96% vilket förhindrar att Hammerglass-rutorna bleks eller grumlas med tiden. Hammerglass bidrar ej till spridning av eld, utan självslocknar vid antändning.

Vad är polykarbonat?

Polykarbonat (PC) är en transparent, seg termoplast med exceptionell hållbarhet. Polykarbonat marknadsförs under varumärken som Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir med flera. Skillnaden mellan olika fabrikat och varumärken består bland annat i skivornas renhet och ytbeläggning. Utan ytbeläggning är PC lätt att repa och börjar dessutom gulna inom något halvår. Många ytbeläggningar ger i första hand ett skydd mot gulning.

Vad är Plexiglas®?

Plexiglas® är ett av flera varumärkesnamn för akrylplasten polymetylmetakrylat (PMMA). Plexiglas i dagligt tal avser dock oftast (alltså felaktigt) plastskivor i allmänhet. Plexiglas är ca 30 ggr starkare än vanligt glas, men känsligt för repor och lösningsmedel. Plexiglas brinner vid antändning.

Vad är akryl?

Akryl är en benämning för termoplasten polymetylmetakrylat (PMMA), som marknadsförs under handelsnamn som Bonoplex, Perspex och Plexiglas. Akrylplast är känsligt för syror, aceton och andra lösningsmedel. Akrylplast kan skiljas från Hammerglass genom att det vid bändning och slag spricker, till skillnad från Hammerglass som böjs utan sprickbildning. Vidare brinner akrylplast, medan Hammerglass självslocknar vid antändning.

Hur hög är den optiska kvaliteten på Hammerglass®?

En 12-millimeters Hammerglass-ruta har samma höga nivå på optisk kvalitet som rutor i helikoptrar och flygplan.

Hur stor blir värmereduktionen med Hammerglass IR?

Hammerglass IR (Infra Red) tar bort 45-55% av den inkommande solstrålningen.

Hur blir man av med statisk elektricitet?

Statisk elektricitet på Hammerglass-rutor försvinner om rutorna tvättas med vatten som tillsatts lite sköljmedel (vanligt tvättmaskins-sköljmedel).

I vilka skydds- och säkerhetsklasser finns Hammerglass?

Hammerglass okrossbara glaslösningar finns i samtliga skydds- och säkerhetsklasser upp till P8B, vilket motsvarar högsta skyddsklass för inbrottsgaller och rulljalusier. Hammerglass Beskjutningsskydd är godkänt i klass BR1-NS, BR4-NS samt BR6-NS, och Hammerglass Explosionsskydd i klass EXR1/EXR2.

Hur beställer man Hammerglass-rutor?

Försäljning sker genom återförsäljare, vår webbshop eller Hammerglass AB direkt. Vi svarar gärna på frågor, och deltar aktivt i produktutvecklingen av nya lösningar.

SKYDDS- & SÄKERHETSGLAS

Vad är säkerhetsglas?

Glas som förhindrar eller verksamt minimerar risken för personskador vid kontakt med glas skall benämnas personsäkerhetsglas, i praktiken säkerhetsglas (jfr engelska "safety glass"). Klassning SS-EN 12600 och SS-EN 356, P1A till P3A.

Vad är skyddsglas?

Glas som skyddar mot vandalism, beskjutning, intrång, inbrott, explosioner och sprängning, vattentryck, elektromagnetisk strålning, röntgenstrålning, brand, buller och UV-strålning skall benämnas skyddsglas (jfr engelska "security glass"). Klassning SS-EN 356, P6B till P8B.

Vad är härdat glas?

Härdat glas är upp till fem gånger starkare än vanligt glas. När det väl går sönder spricker det i ett otal småbitar - det vet alla som tappat ett Duralex-glas i golvet. Bitarna i sig är dock inte vassa, vilket är förklaringen till att härdat glas används till sidorutor i bilar. Fördelarna med härdat glas är det är förhållandevis billigt och enkelt att installera. Nackdelarna är att härdat glas måste måttbeställas då det inte går att skära efter härdningen, vilket leder till långa leveranstider. Härdat glas är heller inte särskilt svårforcerat. Ett lätt slag med ett vasst föremål räcker ofta för att krossa rutan.

Vad är laminerat glas?

Laminerat glas består av två eller fler glasskivor som "limmats" samman med en plastfolie. Kallas ibland för "lamellglas" och även felaktigt för "pansarglas". Laminerat glas kan göras mycket tjockt, vilket tillsammans med de sega mellanskikten gör det svårforcerat - t o m skottsäkert vid tillräcklig tjocklek. Rutor med laminerat glas är tyvärr mycket dyra i inköp och dessutom besvärliga att installera. Den stora nackdelen är dock att laminerat glas är enkelt att spräcka (även om det håller ihop), vilket gör det till ett dyrt material i utsatta miljöer.

Vad är säkerhetslaminerat glas?

Vanligt planglas kan lamineras med en säkerhetsfilm på en eller två sidor. Den stora fördelen med säkerhetslaminering är att det är ett billigt sätt att göra en vanlig glasruta tåligare mot stötar och slag. Säkerhetsfilmen förhindrar också att glassplitter kastas omkring när rutan går sönder. Applikationen av säkerhetsfilmen kan göras utan att glasen måste bytas. Säkerhetsfilmen gör dock inte rutan i sig särskilt mycket starkare. Vid en inte allt för hög belastning går rutan sönder och måste ersättas (och ny film appliceras).

Vad är skottsäkert glas?

Skottsäkert eller beskjutningshämmande glas består av flera glasskivor som laminerats samman för att kunna stå emot kraften från en kula. Glaspaketen blir ofta mycket tjocka - 5 cm eller mer - och därmed även mycket tunga. Klassning EN 1063, BR1 till BR7.

SKYDDS- & SÄKERHETSKLASSER

Vad är SSF 1085?

I Sverige har SSF infört en särskild skyddsklass för polykarbonat, SSF 1085. Rutorna testas enligt beskrivningen i EN 356, men med färre antal slag från yxan. Vid test i EN 356 utförs först ett antal slag med yxhuvudets baksida för att krossa glaset innan yxhuggen startar. Dessa inledande slag har ingen inverkan på polykarbonat, varför de ej genomförs i SSF 1085.

  • SSF 1085 klass 1: Rutan står emot 15-24 hugg med yxa
  • SSF 1085 klass 1: Rutan står emot 25-35 hugg med yxa
  • SSF 1085 klass 1: Rutan står emot mer än 35 hugg med yxa

I vilka skydds- och säkerhetsklasser finns Hammerglass?

Hammerglass okrossbara glaslösningar finns i samtliga skydds- och säkerhetsklasser upp till Skyddsklass 3 enligt SSF 1085, vilket motsvarar P8B enligt SS-EN 356 och högsta skyddsklass för inbrottsgaller och rulljalusier. Hammerglass Beskjutningsskydd är godkänt i klass BR1-NS, BR4-NS samt BR6-NS, och Hammerglass Explosionsskydd i klass EXR1/EXR2.

Hur säkra är inbrottsgaller och rulljalusier?

Tyvärr har många tjuvar lärt sig hur man blir av med inbrottsgaller/rulljalusier. En bra lina fäst i kofångare eller dragkrok på bilen - sedan rycker man ut inbrottsgallret. Förutom att skymma insyn till butik och skyltfönster har inbrottsgaller i många fall givit en falsk säkerhet.

FLER FRÅGOR OM GLAS

Vad är mekanisk sprickbildning?

Vanligt fönsterglas kan spricka av flera olika anledningar. Om glaset är felaktigt installerat, eller om exempelvis en skruvskalle ligger an mot glaset, kan sprickbildning uppstå. Typiskt för denna typ av sprickbildning är att sprickorna växer i oregelbundna vinklar från kanten av glaset. Kontakta din installatör om sprickor skulle uppstå.

Vad är termisk sprickbildning?

Termiska sprickor kan uppstå om fönsterglas blir kraftigt överhettat. En termisk spricka utgår alltid vinkelrätt från glasets kant, till skillnad mot mekaniskt framkallade sprickor som bildas i oregelbundna vinklar. Kontakta din installatör om sprickor skulle uppstå.

Vad är MTK?

Monteringstekniska Kommittén MTK (numera Glascentrum) är en kommitté inom glasbranschens organisationer, vars syfte är att se till att glas monteras på ett riktigt sätt. 

Vad är Svensk Planglasförening?

Svensk Planglasförening är en intresseorganisation som samlar tillverkare, förädlare och handelsföretag inom den svenska planglasbranschen.

Fler frågor & svar