hammerglass resecentrum vikhammer 1300x400-8

Med Hammerglass i konstruktionen kan kompletta delar lyftas på plats.

Vikhammer Stasjon i Norge - en framgångssaga i coronatider!

Hammerglass AB blev tidigt involverade i konstruktionsarbetet av Vikhammer järnvägsstation norr om Trondheim. Arbetet koncentrerades kring två hisstorn med tillhörande trappor samt en gångbro som binder ihop de två tornen. Både Norconsult, som vann konstruktionsuppdraget, och BaneNor var överens om att de ville använda en lättviktslösning i polykarbonat för att få smidigare stålkonstruktion, ett enklare och mer kostnadseffektivt glasmontage samt mindre risk för framtida glasbyte på grund av krossat glas.

– Glasbyte över och kring järnvägsspår innebär ofta stora kostnader då det kan behövas spårstängning och det kan vara problematiskt att få nödvändig lyftutrustning på plats på perrongerna, konstaterar Bengt Nilsson, VD.

Under de inledande designarbetena 2018 och 2019 hade Hammerglass konstruktörer en tät dialog med Norconsults motsvarigheter för att påvisa skillnad i infästning mellan glas och polykarbonat (PC), där PC medger större rörelsefrihet förutsatt att det tagits hänsyn till just infästningslösningar på ett tidigt stadium. Entreprenören Trym blev så småningom tilldelad totalentreprenaden och utsåg den lokala glasmästaren/fasadsystemtillverkaren Daaland i Trondheim för installation av glaspartier. Daaland upphandlade i sin tur polykarbonatlösningarna från Hammerglass, vars åtagande även var att mäta in alla rutor på plats samt tillhandahålla montageledare vid installation. Hammerglass kontrakterades i maj 2020 och installationen kunde påbörjas i januari 2021 efter att montörer och konstruktörer från Förslöv åkt till Vikhammer för måttagning – en icke helt okomplicerad resa under rådande coronatider. Montaget blev därför tvunget att instrueras digitalt då Norge hade infört stränga inreseregler vid tiden för montagestart.

Processen förlöpte problemfritt och rutorna på upp till 2x5 meter (liggande skivor) kunde monteras med Hammerglass Fixpoints samt med våra klämprofiler i stål.

– Just hisstorn, trapplöp och gångbroar över spår har blivit något av en specialitet för Hammerglass konstruktörer, där erfarenhet från en mängd liknande uppdrag underlättar när det skall tas fram bra lösningar på komplicerade problem, säger Bengt Nilsson.

Fler nyheter