hammerglass myter 1300x400-8

"Det är väl en plast som alla andra? Eller?"

6 MYTER om Hammerglass – som det är dags att krossa.

Vi har full förståelse för att gammal kunskap kan leva kvar. Men när den inte längre är sann och dessutom sätter käppar i hjulet för ett bra och säkert resultat tar vi gärna till pekpinnen och reder ut missförstånden. Hammerglass skiljer sig på många viktiga punkter från "vanlig" PC och andra material. Det här är de mest seglivade myterna som vi stöter på:

 

1. Hammerglass gulnar med tiden.

NEJ. Hammerglass gulnar inte. Den tidiga polykarbonaten gjorde det och det finns fortfarande polykarbonatvarianter som blir gula efter ett tag. Hammerglass ska inte jämföras med ”vanlig” polykarbonat. Hammerglass är hård-coatat, nästintill okrossbart och har en nanoteknologisk yta av glatt kiseloxid som ger ett UV-skydd med 99,96%. 

2. Hammerglass blir flammigt vid rengöring.

NEJ. Tack vare den glatta ytan kan klotter torkas av med vanligt rengöringsmedel och Hammerglass-ytan är fortsatt transparent och optiskt klar.

3. Hammerglass brinner.

NEJ. Hammerglass självslocknar vid antändning.

4. Hammerglass kan jämföras med plexiglas.

NEJ. Med benämningen plexiglas menar de flesta ”plastskivor i allmänhet”, vilket i sig är fel eftersom Plexiglas® är ett eget varumärke för akrylplasten polymetylmetakrylat (PMMA). Hammerglass är 300 ggr starkare än glas - plexiglas är bara ca 30 ggr starkare än vanligt glas. Plexiglas är känsligt för repor, får en mjölkig yta av lösningsmedel och brinner vid antändning.

5. Hammerglass kan jämföras med akrylplast.

NEJ. Av samma anledningar som myt nr 4. Akryl brinner, är känsligt för lösningsmedel och det spricker vid slag. Det gör inte Hammerglass. Akryl är enklare att varmforma än polykarbonat, men Hammerglass kan varmformas och bockas till önskad form med specialverktyg och bibehåller därefter alla de fördelar som skiljer materialet från akryl.

6. Hammerglass repas lika enkelt som alla plaster.

NEJ. Hammerglass hård-coatade, glatta yta är motståndskraftig mot repning. Det blir repigt med tiden om det är hårt utsatt, men inte alls i samma utsträckning som akryl eller plexi.

Fler nyheter