Plast, plexi, PC-glas, Hammerglass... Vad är vad?

Plastskivor i största allmänhet har under årtionden i dagligt tal kallats för plexiglas. Men är detta verkligen den korrekta benämningen? Det finns ju flera sorters plaster - och alla kan inte vara plexi. Och vad är då Hammerglass? Vi reder ut begreppen!

Vad är Hammerglass®?

Hammerglass® är en slitstark och optiskt klar polykarbonatskiva, 300 ggr starkare än glas - och i det närmaste okrossbar. Hammerglass-rutorna är belagda med en hård yta av kiseloxid som skyddar mot repor och slitage. Ytbehandlingen ger även ett UV-skydd på 99,96% vilket förhindrar att Hammerglass-rutorna bleks eller grumlas med tiden. Hammerglass bidrar ej till spridning av eld, utan självslocknar vid antändning.

Vad är polykarbonat?

Polykarbonat (PC, PC-glas) är en transparent, seg termoplast med exceptionell hållbarhet. Polykarbonat marknadsförs under varumärken som Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir med flera. Skillnaden mellan olika fabrikat och varumärken består bland annat i skivornas renhet och ytbeläggning. Utan ytbeläggning är PC lätt att repa och börjar dessutom gulna inom något halvår. Många ytbeläggningar ger i första hand ett skydd mot gulning.

Vad är Plexiglas®?

Plexiglas® är ett av flera varumärkesnamn för akrylplasten polymetylmetakrylat (PMMA). Plexiglas i dagligt tal avser dock oftast (alltså felaktigt) plastskivor i allmänhet. Plexiglas är ca 30 ggr starkare än vanligt glas, men känsligt för repor och lösningsmedel. Plexiglas brinner vid antändning.

Vad är akryl?

Akryl är en benämning för termoplasten polymetylmetakrylat (PMMA), som marknadsförs under handelsnamn som Bonoplex, Perspex och Plexiglas. Akrylplast är känsligt för syror, aceton och andra lösningsmedel. Akrylplast kan skiljas från Hammerglass genom att det vid bändning och slag spricker, till skillnad från Hammerglass som böjs utan sprickbildning. Vidare brinner akrylplast, medan Hammerglass självslocknar vid antändning.

Fler frågor & svar