hammerglass gangbro angelholms-station 1300x400-8

"Hammerglass väger ungefär hälften av vanligt härdat säkerhetsglas."

Publicerad 2022-05-10

Lättare lyft tack vare Hammerglass

Ängelholms järnvägsstation har ny gångbro och inglasade trapphus med Hammerglass, ett projekt som löpt på smidigt från start och där fördelarna med Hammerglass kom till sin rätta mer än en gång.

– Ägaren av anläggningen har insett fördelarna med att använda Hammerglass i projektet både ur underhållssynpunkt och ur montageteknisk vinkel. Vi har bred erfarenhet av den här typen av konstruktioner från flera andra liknande uppdrag och det mest optimala är att vi får vara med från början i planeringen för att kunna bistå med rätt infästningar och beräkningar, säger Ulf Bergström, affärsområdeschef på Hammerglass Infrastruktur.

Robin Lindahl var projektledare i Ängelholm och han poängterar gärna hur den låga vikten hos Hammerglass underlättar stationsbyggen.
– Under projekteringen fick vi frågan om Hammerglass klarar att röra sig under lyft och det gör det. Vi kunde alltså montera glasen när bron stod på marken och slapp på så vis stänga av tågtrafiken under monteringsfasen. Planeringen blev därmed ganska enkel.

Vad väger Hammerglass jämfört med härdat glas?
– Hammerglass väger ungefär hälften av vanligt härdat säkerhetsglas. Under monteringen kunde vi därför montera upp de nästan fyra meter breda rutorna med en liten glaslyft och behövde inte ta hjälp från kranbil. En kranbil hade ändå inte fungerat att använda, eftersom glaset behövde monteras sist i ordningen i just det här projektet.

Hur lyftes bron på plats?
– Med en storkran från Jinert. Vi hade två dagar på oss att få den helt på plats och allt arbete måste vara klart innan dess. Eftersom Hammerglass är okrossbart är det ett fördelaktigt material att använda över järnväg, det är förstås väldigt kostsamt att stänga av tågtrafik för att byta glas men det behöver inte ske från och med nu vid Ängelholms station. Ytterligare en fördel med vår lösning är att verkligheten sällan ser ut som på ritningarna och en del ändringar fick göras på plats i samarbete med plåtslagare och andra aktörer. Hammerglass generösa justeringsmöjligheter blir en tidsvinst som i sin tur genererar ett plus i budgeten.

Fler nyheter