hammerglass nobeltunneln 01 1300x400-8

"Snygg, trygg & fredad - vad mer kan en GC-tunnel begära?"

Projektet kallades "Reclaim the tunnel" 

Malmö Stad fick helt enkelt nog. Varje måndag morgon var det samma sak: Nobeltunneln i Malmö var fullständigt sönderklottrad och det kostade massor med tid och pengar att återställa den. Till slut började väggarna ta skada av all sanering och spricka.
– Vi var tvungna att göra något, säger Torbjörn Andersson, projektledare bro för Malmö Stad. Och vi gjorde det genom att tänka nytt och psykologiskt.

Ett sextiotal skoleveler från klass 6 och 7 från närliggande skola engagerades tillsammans med Malmökonstnären Mårten Grön att skapa konst åt väggarna i tanken att när man känner den som gjort något fint så vill man inte förstöra det.
– Alla känner alla i det här området, och de som målat vet vilka klottrarna är, resultatet är enastående. 99% av klottret är borta, det kunde inte ha blivit mer lyckat, konstaterar Torbjörn Andersson.

Amy Lilja är konstruktör på Hammerglass och var engagerad från början i projektet att skydda konsten och väggarna.
– Vi fick i uppdrag att leverera och montera en 12 mm Hammerglasskiva med belysning och digitaltryck på baksidan. Resultatet är en betydligt ljusare och snyggare tunnel och känslan av trygghet har ökat. Initiativet med lokal konst är väldigt smart, det borde fler ta efter som ha problem med klotter, säger hon.

Torbjörn Andersson kan nu lägga sin energi på andra projekt efter att ha lyckats med det han förutsatte sig:
– Vi kallade projektet "reclaim the tunnel", återfå kontrollen över tunneln, och det har vi fått nu.

hammerglass nobeltunneln 02 650x420-8
hammerglass nobeltunneln 03 650x420-8

Fler nyheter