"Arbetet som Hammerglass gör är jätteviktigt"

hammerglass the digger girl
hammerglass the digger girl

Publicerat 2023-06-26

På vår resa mot att öka säkerheten för maskinförare har vi bjudit in Amy Underwood, The Digger Girl, som en ambassadör för Hammerglass lösningar och säkerhetstänk. Målet är att hon kan inspirera andra förare och maskinägare – så att fler kommer hem tryggt från jobbet. Det första steget till samarbete var förstås att besöka henne på hennes egen bakgård i Skottland.

 

Argyll, nära Oban, i Skottland. Det är det geografiska läget för en av entreprenadbranschens största influencers The Digger Girl. Eller Amy Underwood, som hon heter. Här jobbar hon som anläggnings- och lastbilsoperatör sedan många år tillsammans med sin pappa i familjeföretaget John Underwood Plant Hire Contractor Ltd. Ett arbete som hon erkänner har sina utmaningar och som hon ibland, när det skotska vädret är så där blåsigt och blött som det bara kan vara längs brittiska kuster, nästan drar sig för att utföra.

– Men jag kan heller inte tänka mig att göra något annat, jag älskar maskiner och att arbeta ute på landsbygden, här är vi våra egna chefer och jag får göra det jag är bäst på. Det här är mitt liv och allt annat som händer runt mig nu är en oväntad bonus.

Att Amy skulle hamna där hon är idag, med över en halv miljon följare på sociala medier och samarbetsavtal med stora märken som HD Hyundai, Skanska och Rototilt, fanns inte ens i fantasin när hon började lägga upp sina små filmklipp från sin vardag i maskinhytten. Här fanns inga försköningar, det var jobb rätt upp och ner med monotona grävningar, krånglande utrustning, hjul som fastnade, vägar som rasade ihop, missöden och framgångar kantade av hennes genuina kärlek för jobbet. Tillsammans med det vidunderliga landskapet i bakgrunden blev det en kombination som slog igenom bruset.

 

Hur vill du förvalta och utveckla The Digger Girl?

– Jag vill gärna hjälpa till att locka ungdomar till yrket, både tjejer och killar, och visa på de fördelar som finns med jobbet. Jag möter också många barn som tycker det är kul att jag är The Digger Girl och när jag visar dem hytten och hur det fungerar så blir de överlyckliga. Jag tror att branschen måste locka nya förare redan från tidig ålder och branschen måste också bli bättre på att prioritera sin arbetskraft så att förarna stannar kvar. När jag var ung fanns inte sociala medier på samma sätt som idag och jag såg aldrig några tjejer som körde stora maskiner, det fanns ingen att inspireras av.

 

hammerglass the digger girl hyundai
hammerglass the digger girl

Vad är din uppfattning om kunskapen hos unga maskinförare kring rättigheten att vara trygg under arbetsdagen? Att deras arbetsgivare är skyldiga att utrusta deras maskin med rätt säkerhetsruta för uppdraget?

– Min känsla är att de flesta unga maskinförare inte vet vad de har rätt till, de kliver nog in i hytten och ger sig i kast med uppgiften de fått… och hoppas på det bästa. Det är därför jag tycker att det som Hammerglass gör är så viktigt, det behövs mer information om rättigheter men också ökad kunskap kring prestandan hos olika material. Den resan vill jag gärna vara med på och hjälpa till på det sätt jag kan. Det är inte alla som jobbar i så lugna miljöer som jag gör eller i ett tryggt familjeföretag, men oavsett var man jobbar så ska man kunna känna sig trygg.

– Jag såg Hammerglass produkter första gången på Bauma-mässan och där visades en maskinhytt där framrutan tryckts in av en massiv stenkoloss på tio ton, men rutan hade inte givit vika. Den räddade livet på föraren – eller snarare, den som valde just den rutan till maskinen räddade livet på föraren. Det gjorde starkt intryck på mig.

 

 Vilka fördelar ser du med Hammerglass?

– En stor fördel är ju att man slipper ha galler framför rutan om man jobbar i miljöer där det kan komma stenskott, så som jag själv gör. Galler skymmer sikten och det fastnar smuts och grus mellan gallret och rutan, vilket förstör nöjet i jobbet. Sen är ju en uppenbar fördel att man blir tryggare, det förstod jag när jag testade Hammerglass och min maskins originalruta genom att kasta sten på dem. Jag trodde faktiskt inte att det kunde vara så stor skillnad. Nu vet jag vilken typ av ruta jag helst sitter bakom!

AMY UNDERWOOD
KÄND SOM: "The Digger Girl", maskinoperatör på John Underwood Plant Hire Contractor Ltd.

ÅLDER: 28 år.
FAMILJ: Två barn, Ellie-Lou och John, och partnern Sandy MacCallum (@flatoutflatbrokesandy). Mamma och pappa. Hennes pappa John är ägare till familjeföretaget, och det var också han som inspirerade henne till yrket som maskinförare.

 

 

Fler bilder från installationen

Fler nyheter