BUSSKURER

Vandalsäkra lösningar för nya och äldre busskurer

hammerglass infrastruktur busskur 1300x150-8

Från BUSKUR till BUSSKUR

Svenska trafikbolag lägger varje år ut enorma summor på att laga sönderslagna väderskydd – helt i onödan. Skattepengar som skulle kunnat användas till ny innovation, säkerhet och allmännytta. Hammerglass har tagit fram en ny generation av väderskydd som har till uppgift att tåla hårda tag. Och då menar vi hårda tag! På så vis vinner vi striden mot sabotörerna – och sätter tillbaka det andra S:et i Buskuren. Dyrt, tänker du? Inte alls, säger vi. Redan efter ett byte är kostnaden för att byta ut vanligt, härdat glas mot Hammerglass intjänad.

Så bra är Hammerglass-kuren!

Hammerglass-kuren står stadigt och smälter in i sin omgivning, den håller resenären synlig och skyddad mot regn och blåst – och den som får impulsen att försöka krossa rutorna ger snart upp. För det går helt enkelt inte.

Busskuren är modulbaserad och kan anpassas i storlek utifrån behov. Den kan egentligen bli hur lång som helst! Kuren kan levereras som byggsats, och kan även levereras med egen betongsockel. Den viktigaste skillnaden mot en vanlig standardkur är att Hammerglass busskur levereras med okrossbara paneler av Hammerglass eller UWSB (Unbreakable Weather Shelter Basic). Båda alternativen är 300 gånger starkare än glas och saneringskostnaderna för glaskross och glasbyten försvinner. Hela kuren är specialanpassad för att hålla länge och sänka underhållskostnader.

Hämta broschyr

Konstruktion och montage

  • Modulbaserat system – Obegränsad längd
  • Hammerglass är 300 ggr starkare än glas – Inget glaskross
  • Halva glasvikten – Inga onödigt tunga lyft
  • Panelerna kan inte sparkas ut – glasen sitter där de sitter!
  • Hammerglass unika nanobehandlade ytan är mycket enkel att rengöra, oavsett om det gäller sprayfärg eller spritpennor – de flesta vanliga rengöringsmedel fungerar
  • Hammerglass brinner inte – panelerna är till skillnad från akryl/plexiglas självslocknande
  • Levereras med eller utan betongsockel

Vad kostar kalaset?

Hammerglass kostar något mer än vanligt glas, men i gengäld behöver det inte bytas på grund av att rutan krossas eller förstörs av klotter. Ur ett kostnadsperspektiv över väderskyddets livscykel är Hammerglass en mycket förmånlig investering – och då med alla drifts- och underhållskostnader inräknade. Söker du ett vandalsäkert budgetalternativ väljer du UWSB-paneler (Unbreakable Weather Shelter Basic) som är en billigare panel men utan Hammerglass specialcoating.

hammerglass busskur mönster repor

Om glaset repas

Är Hammerglass känsligt för repor? Både vanligt glas och Hammerglass kan repas, men Hammerglass är trots sin hårda coating ett mjukare grundmaterial än glaset. För att minska effekterna av repning har vi konstruerat väderskyddet med ett flerfackssystem vilket gör att man endast behöver byta mindre paneldelar och inte hela sidostycken. Vi erbjuder också en korsmönstrad panelskiva som effektivt döljer eventuella repor.

 

  • Flerfackssystem – Byt endast den skadade panelen
  • Förtryckt repmönster döljer ristningar
hammerglass busskur ersättningsrutor

Ersättningsrutor till sönderslagna kurer

Det går utmärkt att låta befintliga kurer stå kvar och be oss montera in utbytesrutor av Hammerglass. Hammerglass-skivorna är flexibla och kan därför anpassas även till montage i böjda profiler i exempelvis välvda tak.

 

Är kuren sönderslagen? Ersätt rutorna med Hammerglass så blir det inga fler krossade rutor i problemområdena, och det framtida underhållet blir minimalt. Då är steget taget mot en sundare ekonomi och en hållbar samhällslösning. Och det måste ju vara hela poängen.

hammerglass busskur SL nobina

"Vi sparar 100.000 kr i månaden"

I ett pilotprojekt hos SL: bussoperatör Nobina, Stockholm, har härdat glas ersatts med Hammerglass i ett 20-tal busskurer. 

"Vi valde de kurer som var mest utsatta, och som vi bytte krossade glas i var och varannan vecka. Sedan installationen har vi inte behövt byta ett enda glas! Vi räknar med att ha sparat över 100.000 kr i månaden enbart på dessa 20 kurer – ofattbara siffror egentligen."

 

Nobina kommer nu att fortsätta byta ut rutor i sina busskurer:

"Det är betydligt trevligare för personalen att torka bort graffiti än att trampa runt i krossat glas med tunga rutor. Förutom arbetsmiljö och ekonomi så är det ju en tredje faktor som är minst lika viktig, nämligen att våra kunder kan vänta på bussen i hela och rena väderskydd. Så vi är mycket nöjda och bjuder gärna in andra operatörer på studiebesök." (Andreas Mehlqvist, Nobina)

 

Tag med Hammerglass i dialogen!

Våra konstruktörer kan hjälpa till med ritningar och förslag till funktionella lösningar för utbyte av glas. Vi ställer gärna upp med demorutor till kraftigt reducerat pris för provmontage av Hammerglass där det kan behövas.

hammerglass busskur färgade glas hammerart

 

Det lilla extra med färgade skivor och anpassat tryck

Ibland räcker det inte med ett standardglas, man vill helt enkelt ha "det lilla extra". Med HammerArt kan Hammerglass-skivorna förses med specialframtagna tryck, vilket ger oändliga möjligheter till personlig utformning.

 

För busskurer rekommenderar vi främst screentryck. Hammerglass-skivorna kan exempelvis förses med kommunvapen eller heltäckande mönster i olika färger. Det går även att digitaltrycka foton och konstnärliga motiv, men detta ställer lite högre krav på infästningar och inkapsling av trycket.

 

Vid större serier finns också möjlighet att ta fram genomfärgat Hammerglass.

   

Läs mer om HammerArt

hammerglass busskur 08 650x420-8
hammerglass busskur 07 650x420-8