hammerglass kostnad glaskross 1600x400-8

"Ett talande exempel på hur man förebygger glaskross på ett effektivt sätt."

Om det märks i plånboken? Ja, verkligen!

Mikaela Lindqvist är säkerhetsansvarig på Skolfastigheter i Uppsala kommun och hon delar med sig av ett ”worst case scenario” som hon arbetade med under flera års tid. Och som löste sig tack vare Hammerglass.

– Det här är ett talande exempel på hur man förebygger glaskross på ett effektivt sätt. Mellan 2013 och 2017 hade vi stora problem på en och samma skola. Det rörde sig om glaskross, anlagda bränder, inbrott, tillhåll och ett mindre gäng ungdomar på glid.

Vad gjorde ni?
– Vi satte in många åtgärder, som ökad belysning, ökad rondering (även stationär stundtals) och ersättning av vanligt glas till polykarbonat. När inget av detta fungerade installerade vi kamerabevakning på skolområdet. Men skadegörelsen fortsatte, något förminskat men det var bara marginellt. Polis, socialtjänst, skola, fritidsgården, kyrkan och vi som fastighetsägare gjorde otroligt mycket för alla ungdomar i området.

När kom vändpunkten?
– I mitten av 2018 beslutade förvaltaren för denna skola att byta ut samtliga fönsterpartier och då föreslog jag att vi skulle satsa på Hammerglass. Jag hade redan då tagit del av produktinformationen, och det såg lovande ut. Omkring 150 fönster byttes ut och jag rekommenderade Hammerglass framför allt i markplan, samt fönster ovan ståplan. Arbetet genomfördes av Veidekke och av CSK, som höll i projektet.

Har valet av Hammerglass påverkat ekonomin?
– Om det märks i plånboken? Ja, verkligen. Även om jag vet att dessa ungdomar som stökade runt då i dagsläget förhoppningsvis blivit lite klokare eller på annat sätt avvikit från skolan, så är detta ett talande exempel på hur man förebygger glaskross på ett effektivt sätt. De kostnader vi hade 2020 och 2019 handlar om entrédörrar och innerdörrar som inte försetts med Hammerglass.

Fler nyheter