Plast, plexi, PC-glas, Hammerglass... Vad är vad?

Plastskivor i största allmänhet har under årtionden i dagligt tal kallats för plexiglas. Men är detta verkligen den korrekta benämningen? Det finns ju flera sorters plaster - och alla kan inte vara plexi. Och vad är då Hammerglass? Vi reder ut begreppen!

 

Vad är Hammerglass®?

Hammerglass® är en slitstark och optiskt klar polykarbonatskiva, 300 ggr starkare än glas - och i det närmaste okrossbar. Hammerglass-rutorna är belagda med en hård yta av kiseloxid som skyddar mot repor och slitage. Ytbehandlingen ger även ett UV-skydd på 99,96% vilket förhindrar att Hammerglass-rutorna bleks eller grumlas med tiden. Hammerglass bidrar ej till spridning av eld, utan självslocknar vid antändning.

 

Vad är polykarbonat?

Polykarbonat (PC, PC-glas) är en transparent, seg termoplast med exceptionell hållbarhet. Polykarbonat marknadsförs under varumärken som Hammerglass, Lexan, Makrolon, Saphir med flera. Skillnaden mellan olika fabrikat och varumärken består bland annat i skivornas renhet och ytbeläggning. Utan ytbeläggning är PC lätt att repa och börjar dessutom gulna inom något halvår. Många ytbeläggningar ger i första hand ett skydd mot gulning.

 

Vad är Plexiglas®?

Plexiglas® är ett av flera varumärkesnamn för akrylplasten polymetylmetakrylat (PMMA). Plexiglas i dagligt tal avser dock oftast (alltså felaktigt) plastskivor i allmänhet. Plexiglas är ca 30 ggr starkare än vanligt glas, men känsligt för repor och lösningsmedel. Plexiglas brinner vid antändning.

 

Vad är akryl?

Akryl är en benämning för termoplasten polymetylmetakrylat (PMMA), som marknadsförs under handelsnamn som Bonoplex, Perspex och Plexiglas. Akrylplast är känsligt för syror, aceton och andra lösningsmedel. Akrylplast kan skiljas från Hammerglass genom att det vid bändning och slag spricker, till skillnad från Hammerglass som böjs utan sprickbildning. Vidare brinner akrylplast, medan Hammerglass självslocknar vid antändning.

Skydds- & Säkerhetsklasser

Skydds- & Säkerhetsklasser

Välj rätt skydd utifrån hotbild. Identifiera fastighetens skyddsbehov. Är det primära syftet att förbättra personskyddet eller att förhindra och försvåra vandalism eller inbrott? Här kan du läsa... Läs mer

FAQ Säkerhetsglas

FAQ Säkerhetsglas

Det finns ett flertal olika typer av glas som marknadsförs som "skyddsglas" eller "säkerhetsglas". Här besvarar vi de vanligaste frågorna om glas och våra produkter.

Läs mer
Lär dig mer om U-värde och g-värde

Lär dig mer om U-värde och g-värde

Att U-värde och g-värde hänger ihop med hur energieffektivt ett fönster är vet du kanske. Men vad är egentligen vad? Vi reder ut begreppen!

Läs mer
FAQ Inbrottssäkra fönster

FAQ Inbrottssäkra fönster

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om Hammerglass SecurityWindows, inbrottssäkra fönster med både inbrottsklassad karm och inbrottsklassat glas.

Läs mer
Visste du detta om CE-märkning?

Visste du detta om CE-märkning?

Bullerskärmar längs vägar skall vara CE-märkta – oavsett om de är tillverkade i trä, aluminium, glas eller plast. Men vad innebär CE-märkning? Vem är ansvarig, och finns det några undantag?

Läs mer
Plexiglas, akryl, polykarbonat... Vad är vad?

Plexiglas, akryl, polykarbonat... Vad är vad?

I dagligt tal används ofta plexiglas som benämning för alla typer av plastskivor - men är detta verkligen korrekt?

Läs mer
FAQ Automotive-rutor

FAQ Automotive-rutor

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om AUTOMOTIVE-rutor. Kontakta oss gärna om du inte hittar svar på just din fråga.

Läs mer