Vanliga frågor om Automotive-rutor

Hammerglass AUTOMOTIVE har ett brett register av rutor med fokus på säkrare förarmiljö. Här besvarar vi de vanligaste frågorna om våra produkter. Kontakta oss gärna om du inte hittar svar på just din fråga.

 

HAMMERGLASS

Vad är Hammerglass®?

Hammerglass® är en slitstark och optiskt klar polykarbonatskiva, 300 ggr starkare än glas - och i det närmaste okrossbar. Hammerglass-rutorna är belagda med en hård yta av kiseloxid som skyddar mot repor och slitage. Ytbehandlingen ger även ett UV-skydd på 99,96% vilket förhindrar att Hammerglass-rutorna bleks eller grumlas med tiden. Hammerglass bidrar ej till spridning av eld, utan självslocknar vid antändning.
 

Hur hög är den optiska kvaliten på Hammerglass®?

12-millimeters-rutan i RABS-ramen har samma höga nivå på optisk kvalitet som rutor i helikoptrar och flygplan.
 

Hur stor blir värmereduktionen med Hammerglass IR?

Hammerglass IR (Infra Red) tar bort 45-55% av den inkommande solstrålningen.
 

Hur blir man av med statisk elektricitet?

Statisk elektricitet på Hammerglass-rutor försvinner om rutorna tvättas med vatten som tillsatts lite sköljmedel (tvättmaskins-sköljmedel).
 

Hur beställer man Hammerglass-rutor?

Försäljning sker genom maskinimportörerna eller i vår webbshop. Vi svarar gärna på frågor, och deltar aktivt i produktutvecklingen av nya lösningar.

 

LAGAR & FÖRORDNINGAR

Vilken lag reglerar krav på förarskydd?

Arbetsmiljöverkets direktiv för berg- och gruvarbete, AFS 2010:1
42§: ”När hydraulhammare eller annan utrustning används för att sönderdela skut eller fast bergyta, skall åtgärder vidtas för att skydda de som arbetar från damm och detonerande dolor samt förhindra att de träffas av stenkastning.”
 

Vilka skyddskrav ställs på maskiner i gruvdrift?

SVEMIN (organisationen för svenska gruvdriftsföretag) kräver Skyddsklass 3 på maskiner i gruvdrift.

 

RABS

Vad betyder RABS?

RABS är förkortningar för europa-standarderna

  • R43 (UN ECE R43)
  • AXE (EN 356 P8B)
  • BLAST (EN 13123-2 EXR2)
  • STONE (EN 15152-2, 450 km/h)

Automotive-rutor med beteckningen RABS uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på personskydd vid arbete med risk för dolor, arbete med risk för fallande stenar samt vid arbete med stenknackning.
 

Vad är Hammerglass RABS?

Hammerglass RABS är ett dolskydd för grävare och hjullastare bestående av 12 mm Hammerglass i RABS-ram, samt en 4 mm utbytbar offerruta.
 

Skyddar Hammerglass RABS lika bra som galler?

RABS-ramen har testats på samma sätt som skyddsgaller (FOPS-test enligt ISO EN 3449:2005 Level II). Det finns alltså inget behov av kompletterande galler, inte ens i de tuffaste miljöer. 
 

Fungerar Hammerglass RABS med vindrutetorkare?

Längre originaltorkare fungerar även tillsammans med Hammerglass RABS. För maskiner med kort originaltorkare har RABS-ramen utrustats med Hammerglass torkarpaket.

 

OFFERRUTA & OFFERFILM

Vad är offerruta?

Hammerglass ScreenSaver offerruta i 4 mm Hammerglass skyddar den kraftigare 12 mm-rutan i RABS-ramen mot exempelvis stenskott. ScreenSaver-rutan monteras med klämram, och är lätt att byta. Hammerglass ScreenSaver offerruta är en ren slitageprodukt.
 

Hur undviks kondens vid byte av offerruta?

Vid byte av offerruta måste även den absorberande listen som följer med offerrutan bytas. Om inte detta görs finns risk för kondensbildning mellan glasen eftersom luften som innesluts mellan rutorna innehåller fukt.
 

Vad är offerfilm?

Hammerglass ScreenSaver skyddsfilm är en repskyddande offerfilm som kan läggas på Hammerglass-rutan för att skydda mot slitage från vindrutetorkare i grusiga miljöer. Den självläkande ScreenSaver-filmen förlänger Hammerglass-rutans livslängd. När filmen blivit sliten byts den enkelt ut mot en ny film.
 

Fungerar offerfilm vid stenknackning?

Offerfilm fungerar inte vid stenknackning. Stenflisorna skjuter hål på filmen och det bildas små öar av vatten innanför filmen. Vid stenknackning rekommenderas RABS-ram med 12 mm Hammerglass samt 4 mm ScreenSaver offerruta. 

 

SKYDDSKLASSER

Vad är Skyddsklass 1?

Framrutan och/eller sidorutorna på grävare, hjullastare, traktor etc. byts ut till 8 mm Hammerglass, som monteras på samma sätt som originalrutorna.
 

Vad är Skyddsklass 2?

Samtliga originalrutor byts till 8 mm eller 12 mm Hammerglass, som monteras på samma sätt som originalrutorna.
 

Vad är Skyddsklass 3?

Hammerglass Skyddsklass 3 innebär RABS-ram med 12 mm Hammerglass i fronten, och 12 mm Hammerglass i samtliga övriga rutor. Alla Skyddsklass 3 paket har evakueringslösning.
 

Finns evakueringsrutor i Skyddsklass 3?

Alla Hammerglass Skyddsklass 3-paket har evakueringslösning.

Skydds- & Säkerhetsklasser

Skydds- & Säkerhetsklasser

Välj rätt skydd utifrån hotbild. Identifiera fastighetens skyddsbehov. Är det primära syftet att förbättra personskyddet eller att förhindra och försvåra vandalism eller inbrott? Här kan du läsa... Läs mer

FAQ Säkerhetsglas

FAQ Säkerhetsglas

Det finns ett flertal olika typer av glas som marknadsförs som "skyddsglas" eller "säkerhetsglas". Här besvarar vi de vanligaste frågorna om glas och våra produkter.

Läs mer
Lär dig mer om U-värde och g-värde

Lär dig mer om U-värde och g-värde

Att U-värde och g-värde hänger ihop med hur energieffektivt ett fönster är vet du kanske. Men vad är egentligen vad? Vi reder ut begreppen!

Läs mer
FAQ Inbrottssäkra fönster

FAQ Inbrottssäkra fönster

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om Hammerglass SecurityWindows, inbrottssäkra fönster med både inbrottsklassad karm och inbrottsklassat glas.

Läs mer
Visste du detta om CE-märkning?

Visste du detta om CE-märkning?

Bullerskärmar längs vägar skall vara CE-märkta – oavsett om de är tillverkade i trä, aluminium, glas eller plast. Men vad innebär CE-märkning? Vem är ansvarig, och finns det några undantag?

Läs mer
Plexiglas, akryl, polykarbonat... Vad är vad?

Plexiglas, akryl, polykarbonat... Vad är vad?

I dagligt tal används ofta plexiglas som benämning för alla typer av plastskivor - men är detta verkligen korrekt?

Läs mer
FAQ Automotive-rutor

FAQ Automotive-rutor

Här besvarar vi de vanligaste frågorna om AUTOMOTIVE-rutor. Kontakta oss gärna om du inte hittar svar på just din fråga.

Läs mer