Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats (för att anpassa innehåll, analysera webbtrafik samt tillhandahålla funktioner för sociala medier och annonser). Du godkänner användningen av cookies genom att surfa vidare på webbplatsen. Mer information om vår integritetspolicy hittar du här>>

Elskyddstak för järnväg

Hammerglass AB har i samarbete med Trafikverket tagit fram ett modernt elskyddstak över kontaktledningar för att ersätta de gamla takskydden i plåt. Elskyddstaken är hållfasthetsberäknade utifrån snö-, vind- och tåglast. Hammerglass-skivornas släta yta gör att smuts och föroreningar regnar bort. Ytbehandlingen ger även ett UV-skydd på 99,96% vilket gör att materialet ej grumlas eller på annat sätt förändras i sin optiska kvalitet över tiden.

Elskyddstak räddar liv

Risken för el-olyckor med svåra personskador som följd är alltid överhängande i närheten av högspänning och kontaktledningar. Taklösningen i okrossbart Hammerglass följer de nya elskyddsriktlinjerna för elskyddstak vid montage på bro över järnväg. Konstruktionen smälter in i omgivningen, och utgör samtidigt en tät barriär ner mot strömförande ledning.

  • Tät barriär mot strömförande ledning
  • Hållfasthetsberäknat utifrån snö-, vind och tåglast
  • Utförandeklass EXC2 eller EXC3

Konstruktion och montage

Våra taklösningar består av 12 mm Hammerglass monterat i vinklat stolpsystem bultat i sidan av brons kantbalk. Vid brorenovering eller nybyggnation monteras stolpen med fotplatta under räckesstolpen. Taket utmattningsberäknas genom simulering av vindlast från tåg, samt snö- och vindlast och följer även kraven för bullerskärmar ställda i CE-normen EN-14388. Lösningen är vatten- och petsäker och kan tillverkas i utförandeklass EXC2 eller EXC3. Vi kan åta oss hela entreprenaden med demontering av befintligt skyddstak, samt montage av nytt elskyddstak i Hammerglass. Våra konstruktörer tillhandahåller färdiga dwg-ritningar med infästningslösningar.