Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats (för att anpassa innehåll, analysera webbtrafik samt tillhandahålla funktioner för sociala medier och annonser). Du godkänner användningen av cookies genom att surfa vidare på webbplatsen. Mer information om vår integritetspolicy hittar du här>>
Hammerglass 2018-02-27

Omsättningen ökade med 80 procent 2017!

Under drygt tio år har Hammerglass AB i Förslöv jobbat intensivt med att utveckla och certifiera sina okrossbara rutor, och bevisat att användningsområdena är många. Ett arbete som visat sig vara helt rätt och nu har marknadens efterfrågan gett bolaget lön för mödan. Hammerglass från Bjäre har nu världen som spelplan.

Företaget producerar okrossbara rutor som kan appliceras inom många olika användningsområden. Pansarglas har funnits länge men är tungt och dyrt. Nu finns alternativ i plast som levererar samma säkerhet - eller bättre - till en lägre kostnad. Det är huvudsakligen två typer av plast som används i rutor istället för glas. Den ena är akrylplast (mer känd som plexiglas), som är 30 gånger starkare än glas men repkänslig. Den andra är polykarbonat, som Hammerglass produkter baseras på, och som är 300 gånger starkare än glas.
– Vår lösning har en unik ytbehandling som är väldigt tålig, och som dessutom möjliggör produktion av isolerglas. Det är vi det enda företag i världen som gör just nu, inleder Hammerglass VD Bengt Nilsson. Vår affärsidé är att ta fram kund- och projektspecifika glaslösningar till kunderna. I motsats till plastgrossister - vars affärsidé är att sälja så många ton plast som möjligt - tror vi att det är i förädlingsvärdet man kan tjäna pengar, och det visar sig nu vara en bra strategi. Vår vision är att finnas globalt och vara ledande inom vår nisch.

Produktutvecklingen av materialet och dess ytskikt påbörjades i mitten av 90-talet, bolaget Hammerglass AB bildades 2006
Produktutvecklingen av materialet och dess ytskikt påbörjades i mitten av 90-talet, bolaget Hammerglass AB bildades 2006

Från dag ett har bolaget lagt stora resurser på tester och certifieringar för att få produkten godkänd hos beslutsfattare, konsulter, arkitekter med flera.
– Det är ett jättearbete för ett litet företag som oss. Det är inte bara de svenska certifieringarna utan även de internationella som behövde komma på plats. Under de senaste tio åren har vi investerat alla våra egna medel på just detta. Vi har inte varit intresserade av att visa fina vinster, utan återinvesterat allt i produktutveckling. Att vi klarat det utan externt kapital känns idag mycket bra, fortsätter Bengt.

"Okrossbart passar på väldigt många områden"

Produkten har väldigt många tillämpningsområden och bolaget har sammanfattat dem till tre huvudområden: Fastighet med inbrottssäkra fönster och dörrar, beskjutningssydd, explosionsskydd, Infrastruktur (okrossbara bullerskärmar, broräcken, väderskydd etc) och slutligen Automotive med skyddsrutor för bl a entreprenadmaskiner och utryckningsfordon. Senaste året har affärsområdet Automotive tagit fart. Hammerglass AB har varit delaktiga i att ta fram en certifieringsstandard för rutor till entreprenadmaskiner. Vid bergarbeten där det ingår sprängningsarbete händer det då och då att explosionsladdningar inte löst ut och sedan sprängs dessa när maskinerna ska ta hand om massorna. Då hjälper det inte att ha ett metallgaller framför rutorna i maskinen. Nyligen upprättade hårdare krav från Arbetsmiljöverket stipulerar att alla ska ha en säker arbetsplats, och då även maskinoperatörerna.
– Vi har tagit fram skräddarsydda lösningar för många olika maskiner, så att man enkelt kan byta ut de befintliga rutorna runt hytten till rutor som uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på explosions- och splitterskydd.

Bengt Nilsson vid en okrossbar framruta till en grävmaskin
Bengt Nilsson vid en okrossbar framruta till en grävmaskin

Ett antal stora entreprenadföretag har nu sett värdet av Hammerglass lösning vilket mynnat ut i en stor efterfrågan.
– Vi har jobbat hårt med detta under några år, och nu kommer vår lösning med i ordinarie tillbehörssortimentet hos tre av de största tillverkarna av entreprenadmaskiner. Vi ser en ökad efterfrågan och här har vi stor potential att växa.

"Lukrativa samarbeten och en stororder bäddar för framgång"

Hammerglass AB fick ordentlig fart på affärerna under 2017 då omsättningen ökade med 80 procent på ett år till drygt 74 miljoner kronor, med en vinstmarginal på 13 procent.
– Allt arbete vi lagt ner under många år, både på produktsidan och marknadssidan, gav effekt på samma gång. Det blev en typ av ketchupeffekt och det visade sig i orderingången, berättar Bengt. Vi har nu stora projekt i England och även i Mellanöstern. Sedan har vi levererat mycket till Ghana. Vi har en återförsäljare där som har bra kontakt med en förmögen prins som bestämde sig för Hammerglass till flera stora projekt. Till Canada ska vi nu leverera 6000 rutor till skolor och vi har en del affärer med Sydafrika.

Flest projekt finns dock i Sverige. I Kalmars kommun har Hammerglass nyligen satt upp ett bullerskydd mellan en större väg och ett naturområde som nu projekteras för bostäder.
– Det är en 750 m lång, och 4-6 meter hög bullerskärm som möjliggör helt ny bebyggelse. Utan detta bullerskydd hade de inte fått tillstånd att bygga där. Nu kan de frigöra tomter på en fin plats trots att en väg ligger i närheten.

Okrossbara rutor är även efterfrågat av till exempel polisstationer, psykvård och fängelser som är exempel på skyddsobjekt som Hammerglass levererar lösningar till. Framtiden ser ljus ut för bolaget och 2018 har börjat bra inom alla områden.
– Vi har precis fått en order värd 18 miljoner på skottsäkra och explosionssäkra glas till ett skyddsobjekt. Det är en jätteorder för oss, och ska levereras under maj till oktober. Hela vår budget inom området Fastighet i Sverige täcktes av den ordern, och vi är bara i februari.

Expansion i sikte
Hammerglass växer kontinuerligt och har idag totalt 32 anställda. Under åren har bolaget vuxit och utökat sina lokaler i Förslöv. Med dagens utvecklingstakt kommer mer yta att behövas, och bolaget hoppas kunna vara kvar i Förslöv.
– Vi har lite yta kvar här och kommer nog att bygga ut lite under närmaste tiden. Historiskt har vi haft väldigt bra dialog med kommunen angående bygglov och annat så vi hoppas att det fortsätter så att vi kan utvecklas på ett smidigt sätt, avslutar Bengt som har stora förhoppningar inför 2018.

Text & foto: Peter Jakobsson
Publicerad i Bjäre.nu 2018-02-23
Läs hela artikeln>>


Hammerglass 2020-07-01

Semesterstängt

Produktionen håller stängt för semester vecka 29-31 (13:e juli - 2:a augusti). Eventuella utleveranser av lagervaror sker under vecka 31.
Orderavdelningen är stängd vecka 31 (27:e juli - 2:a augusti).
Vi önskar er en härlig sommar!


2020-06-11

Slösa inte mer skattemedel på trasiga busskurer!

Landets kommuner lägger varje år enorma summor på vandaliserade busskurer. I den ekonomiska livscykeln för ett demolerat väderskydd ingår sanering av glaskross och graffiti, beställning av nytt glas och montering. En tidsödande och omständlig process som i många fall görs helt i onödan, eftersom kuren utsätts igen och igen. Det vore en sak om det inte fanns hållbara alternativ på marknaden – men det gör det!

Hammerglass är specialister på okrossbara glaslösningar och har tagit fram och testat en busskur som är den enda i sitt slag, inte bara delvis okrossbar – utan helt och hållet omöjlig att förstöra. Kuren är gjord i kraftigt varmgalvaniserat stål, till skillnad mot de flesta andra på marknaden som tillverkas i aluminiumprofiler. Den levereras med okrossbara paneler, 300 gånger starkare än glas, med ett specialdesignat infästningssystem som hindrar att panelerna sparkas ut. Skivorna brinner inte och deras nanobehandlade, glatta yta är sämsta tänkbara underlag för klotter.

Kuren börjar spara pengar så snart den kommit på plats. Pengar som kan läggas på annat.

Bakom vandaliseringen ligger ett psykosocialt problem som Hammerglass inte kan lösa, men vi kan angripa saken från andra hållet. Vi kan göra dådet verkningslöst. Alltså tråkigt. Om kuren inte går sönder så är chansen stor att försöken upphör, ingen buse riskerar att känna sig bortgjord.

I det här fallet är vi bara en upphandling ifrån att bidra till ett mer hållbart samhälle – låt oss göra det tillsammans.

URVAL VANDALISERADE BUSSKURER - FAKTA 2019

  • Göteborgs randkommuner betalade räkningar på sammanlagt 1,4 miljoner kronor.
  • Hallandstrafikens nota landade på 800 000 kr.
  • I Södertälje gick 2 miljoner kronor till spillo.
  • Skånetrafiken hamnade back med att laga sina väderskydd eftersom lagret av nya rutor tog slut.
  • I Östersunds kommun tog man beslutet att inte laga trasiga kurer alls under en period, eftersom det inte kändes lönt.
  • Det mest hårresande exemplet kommer från Sala kommun, där 21 busskurer slogs sönder under samma helg i oktober.

Kostnaden för att byta en enda krossad ruta ligger kring 1 400 kr.


2020-06-11

Personer som har högriskarbeten ska kunna känna sig trygga på jobbet

Patrik Olsson är säkerhetsexpert på fastighetssidan och har arbetat med många unika fall av olika sorters högriskbyggnader. När det gäller landets polisstationer är nu fler än 50 säkrade med Hammerglass.

– Beställningarna har förändrats mycket, framför allt när det kommer till skyddsklasserna. Där har kraven ökat, man efterfrågar en enkel lösning som kan installeras smidigt i fastigheten och som ger ett högt skydd. Hammerglass produkter uppfyller båda kategorierna och det är ett betyg som spridit sig.

Patrik Olsson säger att det blivit allt vanligare att kunden beställer beskjutningsskydd för att uppnå den högsta säkerheten på glasen, samt en komplett lösning med karm och montage.
– De scenarion man vill undgå är ju i första hand inbrott via fönster och glasdörrar och det gör man oavsett var Hammerglass-skivan monteras, på insida eller utsida. Väljer man att montera den som ytterruta så är glaskross ett minne blott, detta är den vanligaste lösningen då den stoppar vandalismen. Frågar man mig så är vandalismen ett av de riktigt stora problemen i dagens samhälle.

Att montera skyddsglasen tar inte lång tid i anspråk, handlar det om en Add-On-ruta så kan man räkna med cirka en timme – inte mycket för att öka en människas känsla av trygghet. Samma tid gäller för ett byte av en isolerglaskassett, den senare gör ingen åverkan på vare sig karm eller fasad och alla produkter smälter in i det tidigare utseendet.

Patrik Olsson bidrar gärna till kundens riskanalys innan beställning görs.
– Att tillsammans med kunden besöka deras lokaler och göra en okulärbesiktning är det viktigaste steget innan man påbörjar ett projekt, många gånger vet kunden bara att det behövs skydd, men inte i vilken omfattning. Här kommer mina många år i branschen väl till pass och jag drivs av att guida fram den bästa lösningen för kunden och lokalen.

Kostnaderna för Hammerglass isolerglas är något högre än andra skyddsglas på marknaden, men det är en investering som i slutändan blir till vinst eftersom montaget blir billigare. Den låga vikten och enkelheten i installationen sparar mycket arbetstid, och därefter tillkommer bonusen i att inte behöva betala för sanering av glaskross eller annan typ av vandalisering.

Att säkra tillvaron för de som ägnar sitt arbetsliv åt att skydda andra, hur känns det?
– Det är en av dom roligaste och mest betydelsefulla sakerna med mitt jobb, att få personer som har arbeten med hög risk att känna sig trygga när dom är på sitt kontor.

Hur ser du på framtiden för skyddsglas?
– Jag tror den är ljus och för Hammerglass del så har vi ett starkt varumärke med garantier och certifikat som ingen annan har.


2020-06-11

Hälften av alla poliser vill ha säkrare stationer

Just nu gör Polisen en satsning för att öka sitt medarbetarskydd och där ingår säkra glas i dörrar och fönster i landets polisstationer.

Gängkriminalitet, droghandel, segregation och allmänt missnöje blandat med ett samhälle där psykisk ohälsa ökar är faktorer som polisen ser och tampas med dagligen, dygnet runt. Ingen vet heller vart den nya samhällskrisen kring Covid 19-viruset ska utmynna i.

Enligt en rapport från Polismyndigheten så upplever 63 % att hot och öppet våld mot poliser ökat de senaste två åren, och att brotten ligger på en grövre nivå än tidigare. Det som i första hand kan låta som en amerikansk film är numera dokumenterad vardag:  en polisbil sprängs av en handgranat utanför ett polishus i Malmö, entrén till polishuset i Helsingborg totalförstörs i en kraftig explosion, en grupp poliser utsätts för en handgranatattack på väg ut från polishuset i Uppsala. I samband med att specialinsatser sätts in mot gängkriminalitet ökar alltid risken, en vetskap som alla som går till arbetet inom polisens fastigheter bär med sig och påverkas av.

Rikspolischef Anders Thornberg har kommenterat läget: ”Det är en mycket allvarlig utveckling att poliser upplever att de utsätts för än mer hot och våld när de gör sitt jobb. Vi möter ett allt hårdare klimat i många områden. Så blir det när vi jobbar offensivt.”

Även på fastighetssidan ser man ett förhöjt antal brott i form av vandalism och explosion och Hammerglass har hittills bidragit med okrossbara glasningslösningar till ett 50-tal stationer i landet.
– På Hammerglass ser vi en tydlig skillnad i polisens behov av skydd. När vi började för 15 år sedan var det nästan uteslutande fråga om att skydda sig med en invändigt monterad film så att inte glaskross skulle komma in i lokalen. Nu är film helt ute ur bilden och minimumkravet är Hammerglass invändigt eller utvändigt. I allt fler stationer krävs det skottsäkra glas med explosionsskydd som klarar en mindre bilbomb, säger Hammerglass VD, Bengt Nilsson.

Polismyndighetens säkerhetschef, Ari Stenman, håller med:
– Omvärldsläget gör att den rådande hotbilden bedöms ha förändrats och därför behöver säkerhetsåtgärderna anpassas efter den, konstaterar han.

Anpassningen görs i ett särskilt projekt med syfte att förbättra medarbetarskyddet, ett arbete som ska vara klart i juni 2021.
– Medarbetarskyddet är en prioriterad fråga inom polisen och vi jobbar med en mängd olika förslag: allt ifrån författningsändringar till förbättrad fysisk säkerhet och här ingår säkra fönster och glas som en konkret åtgärd bland många, fortsätter Ari Stenman.

I ett enkätsvar* kring påverkansförsök mot poliser svarade 50% av de tillfrågade poliserna att en åtgärd som skulle göra skillnad vore att ”stärka säkerheten vid polisbyggnader och personalparkeringar genom bättre fysiskt skydd”.

* 13 710 polisanställda besvarade Polismyndighetens enkät i maj till juni 2018. Svarsfrekvensen var 64 procent.