Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats (för att anpassa innehåll, analysera webbtrafik samt tillhandahålla funktioner för sociala medier och annonser). Du godkänner användningen av cookies genom att surfa vidare på webbplatsen. Mer information om vår integritetspolicy hittar du här>>

Skottsäkert glas

I en föränderlig värld där beskjutning, terroristangrepp, vandalism och inbrott alltmer blir till en del av vardagen ökar behovet av avancerade skyddsprodukter. Hammerglass Beskjutningsskydd omfattar unika beskjutningshämmande lättviktslösningar i skyddsklass BR4-NS samt BR6-NS, där laminerade glasrutor kombinerats med en Hammerglass-ruta för lägsta möjliga vikt och tjocklek. Med erfarenhet och kunskap bygger vi aktivt personskydd för riskobjekt inom stat, kommun, näringsliv samt för den enskilde medborgaren. Våra splitterfria lösningar lämpar sig väl för skydd av objekt där hotbild kan uppstå: Ambassader, myndigheter, banker, guldsmeder och andra butiksverksamheter, hotell samt privatbostäder.

Klassning av skottsäkert glas

BR1 Lägsta ballistiska säkerhetsklassen där rutan testats med lätt vapen kaliber .22 LR ("salongsgevär"). För att klara testet ska rutan stå emot 3 skott avfyrade på 10 meters avstånd.
BR4 Ballistisk säkerhetsklass där rutan testats med en revolver .44 Magnum. För att klara testet ska rutan stå emot 3 skott avfyrade på 5 meters avstånd.
BR6 Högre ballistisk säkerhetsklass där en kraftigare ruta testats med ett höghastighetsvapen (automatkarbin) och NATO-ammunition 7.62x51 (även kallat 30-06). För att klara testet ska rutan stå emot 3 skott avfyrade på 10 meters avstånd.
NS Förutsatt att innerglaset inte krossas vid testet uppnås även klassen NS (No Splinter). NS-klassning innebär att inget glassplitter eller fragment kommer in i det skyddade utrymmet vid beskjutning.

Certifiering av beskjutningshämmande glas sker enligt europeiska standarden EN 1063. Skyddsnivåerna anges i olika klasser från BR1 till BR7, där BR1 är den lägsta skyddsklassen och BR7 den högsta. Vanligast är BR4 och BR6. Hammerglass Beskjutningsskydd är av Beschussamt Ulm i Tyskland testat och certifierat i de högre klasserna BR4-NS samt BR6-NS.

Samma skydd - mindre tjocklek, lägre vikt

Skottsäkra eller beskjutningshämmande glas finns i olika tjocklekar beroende på krav på skyddsnivå. Hammerglass Beskjutningsskydd består av ett antal glasskivor som laminerats samman med en Hammerglass-ruta. Denna splitterfria lösning är tunnare och väger väsentligt mindre än jämförbara glaslösningar, vilket är till stor fördel i många sammanhang - inte minst vid användning i skjut- och svängdörrar. En BR6-NS-lösning i rent glas är 63 mm tjock och väger närmare 160 kg/m². Genom att använda Hammerglass i paketet minskas tjockleken till 39 mm och vikten till 90 kg/m².

KLASS VAPEN KALIBER AVSTÅND
HASTIGHET SKOTT LAMINERAT GLAS HMG-PRODUKT
BR4-NS Handeldvapen .44 Magnum
5 m
440 m/s
3 47 mm - 118 kg/m² HmG BR4NS
23 mm - 54,0 kg/m²
BR6-NS Gevär 7.62x51 mm 10 m
830 m/s 3 63 mm - 159 kg/m² HmG BR6NS
39 mm - 90,0 kg/m²

Rådgivning vid projektering

Kontakta oss redan i projekteringsstadiet! Vi erbjuder en nyckelfärdig helhetslösning med riskanalys, behovsutvärdering, projektering och montage. I samarbete med ledande aktörer i branschen tillhandahåller vi kompletta beskjutningsskyddande fönster-, dörr- och partilösningar med stålram och infästningsdetaljer.

  • Grundlig konfidentiell analys av skyddsobjektet
  • Projektering av rätt skyddslösning och rätt infästning
  • Leverans och montage av hela fönster- och dörrpartier i beskjutningshämmande stål enligt rekommenderad skyddsklass

Beskjutningsskyddande glas är aldrig lagervara utan produceras till exakta mått för varje beställning. Räkna därför med 8 veckors leveranstid.