Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats (för att anpassa innehåll, analysera webbtrafik samt tillhandahålla funktioner för sociala medier och annonser). Du godkänner användningen av cookies genom att surfa vidare på webbplatsen. Mer information om vår integritetspolicy hittar du här>>

Sprängtestade rutor

Odetonerat sprängmedel (dolor), stora stenar och skut kan innebära direkt livsfara för maskinföraren. Arbetsmiljöverket har med anledning av detta skärpt föreskrifterna för berg- och gruvarbete: Vid risk för dolor, eller vid knackning av sten, skall särskilda glas användas i maskinen. Om det smäller ordentligt, räcker det inte enbart att ha skydd i framrutan. Vid en kraftig explosion trycks även sidorutorna in i hytten, oavsett om de är i härdat glas eller laminerat glas. Hammerglass-lösningar finns även för sidorutor och bakrutor.

Explosionstestade säkerhetsglas

En serie tester av Hammerglass fordonsrutor har enligt SS-EN 13124-2 genomförts hos SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) i Borås. Rutor i ett antal utföranden monterades i olika typer stålramar. Sju sprängningar genomfördes, från 3 meters respektive 5 meters håll. Resultatet blev att 12 mm Hammerglass-rutor klarar tryckvågen av 3 kg TNT från 3 meters avstånd. Som en extra bonus i slutet på testet lade SP upp några kg sprängsten framför sprängladdningen. Stenarna gjorde djupa jack i rutorna, men inget mera. Däremot gick stenarna rakt igenom stålplåten i containern – 3 mm corténstål - och containern flyttades av explosionerna, trots att den fylldes med 20 ton betonggrisar för att kunna stå stabilt.

Dolskydd

Hammerglass patenterade dolskydd har utvecklats med fokus på högsta personskydd i tuffa miljöer. Stora stenar, träd, timmerstockar, vassa stenar och explosioner – maskinföraren ska känna sig säker även om olyckan är framme. Det specialutvecklade systemet med en 12 mm Hammerglass-ruta fastbultad i en kraftig stålram har genomgått rigorösa tester hos SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och SMP (Svensk Maskinprovning) och fyller kraven som ställs i RABS-klassificeringen. För att stå emot slitage från vindrutetorkarna i extra dammiga och grusiga miljöer så som gruvor och stenbrott, är rutan försedd med en offerruta, som bytes vid behov.

DOLSKYDD GRÄVARE

Märkesspecifika patenterade RABS-ramar för vanligt förekommande grävmaskinsmodeller. Tillgänglig med eller utan vindrutetorkare. Levereras med 12 mm Hammerglass samt 4 mm offerruta. Offerrutan skyddar rutan i RABS-ramen mot slitage vid exempelvis stenknackning. Offerrutan är lätt plocka av då den inte är i bruk, och byts enkelt då den tjänat ut.

DOLSKYDD HJULLATSARE

Märkesspecifika patenterade RABS-ramar för vanligt förekommande hjullastarmodeller. Levereras med 12 mm Hammerglass samt 4 mm offerruta.

Hammerglass AB är certifierat enligt ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 samt tillämpar PPAP i alla processer. Vår konstruktionsavdelning har spetskompetens som gärna ställs till förfogande för OEM.